Korišćenje peščare

Šumarstvo

Radi sprečavanja razvejavanja peska sa obešumljenih predela Peščare i zaštite okolnog poljoprivrednog zamljišta od zasipanja, od 1818. do 1907. godine pošumljena je polovina njene površine. Prvim uređajnim elaboratom iz 1912. godine šume dobijaju i ekonomski značaj, a ophodnja bagrema je određena na 25 godina. Danas sastojine bagrema zauzimaju trećinu površine Rezervata. Crni bor korišćen od početka pošumljavanja, 1953. godine postaje vodeća vrsta. Katastrofalni šumski požar 1996. godine okončao je taj period. Savremeno šumarstvo Peščare se preusmerava na melioracije degradiranih bagremovih monokultura, rekonstrukciju postojećih borovih sastojina i podizanje šuma autohtonih lišćara.

 

Lov i ribolov

Lovište Deliblatska peščara nastanjuju jeleni, divnje svinje i srne, a najbrojni su u Lovno uzgojnom centru Dragićev hat. Organizuje se lov na visoku divljač sa čeke i pogonom. Lovno – ribolovni centar Labudovo okno, poznato je po pernatoj divljači, dok se u ribarskom području Dunav III obavlja privredni i rekreativni ribolov na šarana, smuđa, soma i belu ribu.

Stočarstvo

U Rezervatu se napasa oko 700 grla ovaca i goveda na tradicionalan način, koji obezbeđuje očuvanje autohtonih rasa i biodiverziteta stepskih staništa što doprinosi razvoju turizma.
Pčelarstvo Peščare se zasniva na bagremovom i livadskom medu. Nekada značajno sakupljanje i uzgoj lekovitog bilja danas ima samo simboličan značaj.


 

Na lokalitetima nekadašnjih vinograda Peščare izgrađena su današnja vikend naselja, od kojih je najposećenije Devojački bunar, gde se održavaju likovne kolonije. Tradicionalan uzgoj autohtonih sorti vinove loze i proizvodnja vina i rakije postalo je bavljenje entuzijasta.

 

 

Turizam

Školsko rekreativni centar „Čardak“, specijalizovan je za školski i sportski turizam, dik je Edukativni centar „Čardak“ prvenstveno namenjen studentima i istraživačima Rezervata.

Kultura

Očuvana priroda i nepregledno prostranstvo Peščare, odredili su je za izuzetan filmski grad pod otvorenim nebom, u kojem su snimljeni brojni domaći kultni filmovi, muzički spotovi i foto materijali.