Lovstvo u peščari

Lovište ’’Deliblatska peščara’’ je ravničarskog tipa, dinski reljef je obrastao šumo-stepskom vegetacijom. Na ukupnoj površini lovišta od 31.036 ha nalaze se otvoreni i ograđenih delovi.

U otvorenom delu lovišta zastupljena je jelenska i srneća divljač, divlja svinja, divlja patka i divlja guska. Lovište raspolaže svim neophodnim lovno-tehničkim objektima (38 zatvorenih i 161 otvorenih čeka kao i mnogobrojnim hranilištima, u koja se hrana iznosi tokom cele godine). Nedostatak dovoljne količine padavinskih voda, u letnjem periodu, obezbeđuje se dopunjavanjem veštački izgrađenih pojilišta i kaljužišta. Ograđeni deo lovišta ’’Dragićev hat’’ površine 1.850 ha, namenjen je organizovanoj proizvodnji, gajenju i lovu jelenske divljači i divljih svinja, dok su ’’Šumarak’’ površine 240 ha i ’’Flamunda’’ površine 280 ha, namenjeni proizvodnji divljih svinja koje se love pogonom ( grupe 10 – 15 lovaca).

Lov na divlje svinje, kojih u lovištu ’’Deliblatska peščara’’ ima oko 900, organizuje se sa visokih čeka, kako u otvorenom, tako i u ograđenim delovima lovišta a, pogonom u ograđenim delovima’’Dragićev Hat’’, ’’Šumarak’’ i ’’Flamunda’’. Godišnjim planom gazdovanja lovištem ’’Deliblatska peščara’’ predviđen je odstrel do 250 divljih svinja.


 

Lovište ’’Deliblatska peščara’’ je poznato po stabilnoj popualciji jelenske divljači od oko 600 grla. Trofejna struktura je visokih vrdnosti: rogovlje odraslih mužjaka u proseku teži 8 – 12 kg, a karakteriše ih obim ’’ruža’’ veći od 30 cm. Jelene iz ’’Deliblatske peščare’’ odlikuje izuzetna telesna težina, koja često prelazi 300 kg. U toku jedne lovne sezone od 40 odstreljenih jelena trećina ima trofeje u medaljama. Visoke trofejne vrednosti (do sada maksimalnih 232,57 CIC poena, težine 11,6 kg) privlače brojne grupe domaćih i inostranih lovaca-turista, naročito u periodu ’’rike’’. Lov na jelena izvodi se sa visoke čeke ili pretragom terena. Procenjena brojnost srneće divljači je oko 520 grla, od kojih je 60% srna. Uglavnom je prisutna u otvorenom delu lovišta, gde se u toku lovne sezone odstreli oko 40 srndaća. Lov na srndaća organizuje se sa visoke čeke ili pretragom terena. Radi se na povećanju brojnosti populacije do granice kapaciteta lovišta, uz istovremeno povišenje njihove trofejne strukture.

 

Deo lovišta ’’Labudovo okno’’ obuhvata 2.300 ha površine močvarnih terena, tok i priobalje Dunava, ade Žilovu i Čibukliju. Izuzeno brojne divlje patke i divlje guske, privlače domaće i inostrane lovce-turiste. Godišnjim planom gazdovanja predviđeno je odstrel 2.300 divljih pataka i 400 divljih gusaka.

 

Lovišta i turizam

Lovište ’’Deliblatska peščara’’ nudi smeštaj u apartmanima, jednokrevetnim i dvokrevetnih sobama u lovačkim kućama ’’Dragićev hat’’, ’’Dubovac’’ i EC ’’Čardak’’; trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama u lovačkim kućama ’’Marina’’, ’’Šumarak’’, ’’Flamunda’’ i ’’Dolina’’, koje lovcima obezbeđuju pun komfor uz odličnu domaću kuhinju i specijalitete od divljači i ribe. Lovištem gazduje JP ’’Vojvodinašume’’ Petrovaradin, Šumsko gazdinstvo ’’Banat’’ Pančevo.