Turistička ponuda

Edukativni centar “Čardak“

Edukativni centar „Čardak“, u SRP „Deliblatska peščara“, nalazi se u blizini sela Deliblato, udaljen je 60 km od Beograda. Kapacitet Centra čine: 3 prizemne kuće ukupne površine 400 m2, u kojima se nalaze: prijemna kancelarija, dve sale za sastanke kapaciteta 20 i 30 mesta, mokri čvor, kuhinja (jelovnik po porudžbini) i vinski podrum, a u potkrovlju dvo i trokrevtne sobe (svaka sa t/wc, cg) ukupnog kapaciteta 18 ležajeva. U dvorištu površine 40 ari se nalaze dve nadstrešnice kapaciteta 100 osoba, botanička bašta sa muzejskom postavkom oruđa je u osnivanju. Centar u šumovitom predelu je okružen edukativnim stazama na kojima su odmorišta i osmatračnice.

Predstavlja odredište đačkih i studentskih ekskurzija, mesto radionica i sastanaka istraživača Peščare. U Centru je zaposlen upravnik, pomoćne i stručne poslove obavljaju osposobljeni radnici. Zaposleni govore srpski i engleski, lokalni rumunski i mađarski, a angažuju se prevodioci za nemački i italijanski jezik. Ovde se mogu dobiti informacije i potražiti pomoć, uzeti promotivni materijal i kupiti autentični suveniri.

 

Školsko-rekreativni centar “Čardak“

Školsko-rekreativni centar “Čardak“, okružen borovom šumom, nalazi se na 65 km od Beograda, u SRP „Deliblatska peščara“. Pogodan je za decu školskog uzrasta i sportiste. Obuhvata centralnu zgradu, u kojoj je učionica i manja sportska sala, restoran (klasičan jelovnik) kapaciteta do 400 osoba i sedam paviljona od kojih su dva u turističkoj ponudi. Paviljoni “Nera“ i “Brzava“ kapaciteta 130 ležaja namenjena su đačkom i sportsko-rekreativnom turizamu (12 4-krevetnih i 12 6-krevetnih soba u dve etaže sa etažnim kupatilom i WC-om, kao i 6 1-krevetnih i 2 2-krevetne sobe sa sopstvenim kupatilom i WC). Na obe etaže paviljona nalaze se sale za dnevni boravak sa TV. Oko objekata se nalaze otvoreni sportski tereni za mali fudbal, košarku, rukomet i odbojku, kao i planinarske staze opremljene informativnim tablama. Program boravka obuhvata: pešačke ture kroz šumu, upoznavanje flore i faune, eko-radionice,sportski susreti, kulturno-zabavna dešavanja. U zimskom periodu dinski reljef pruža idealne uslove za sankanje i igre na snegu. Posebno se obezbeđuju: lekar, rekreator, stručni pratilac i vodič.

Turističke informacije se mogu dobiti i u Školsko-rekreativnom centru „Čardak“, Informativnom centru „Šušara“ i info-punktovima „Devojački bunar“ i „Stara palanka“.

 

Lovačke kuće

Lovačke kuće su: Fazanerija, Dubovac, Šumarak, Marina, Flamunda i Dolina, kapaciteta 3-9 osoba. Smeštaj u 1,2,3 i,4-krevetnim sobama tus/wc, grejanje, dnevni boravak, kuhinja (lovački specijaliteti) i trpezarija. Ugostiteljske usluge u svakom objektu za do 10 osoba u zatvorenom prostoru i do 30 osoba pod nadstrešnicom.

Izletišta

Izletišta: Devojački bunar (9 ložišta) i Čardak sa 6 planinarskih staza ukupne dužine 45 km (pojedinačno od 3 do 15 km ). Rezervat je označen brojnim edukativnim, informativnim i tablama za obeležavanje. Izgrađeno je 5 osmatračnica od 20 m visine i 50 od 5 m, kao i brojni vidikovci i 6 nadstrešnica.


 

Kampovanje

Kampovanje je moguće u ŠRC „Čardak“ (voda, struja wc/tuš), kapacitet 50 osoba, a i u kampovima u naselju Devojački bunar i pored jezera Vračev Gaj.

Seoski turizam

Seoski turizam u naseljima Skorenovac i Šušara obuhvata ponudu privatnog smeštaja i tradicionalnih mađarskih specijaliteta. Kafei i restorani u okruženju najbrojni su u Devojačkom bunaru i Beloj Crkvi.


 

Pogledajte i foto galeriju turističke ponude